Selecteer een pagina

Verzorging plukbloemen voor een lange vaasduur

Door de bloemen correct te oogsten, juist te voeden en goed te verzorgen, kan je de werking van een zakje bloemenvoeding (bestaande uit suiker, aanzuringsmiddel en biocide) prima nabootsen met een lange(re) vaasduur als resultaat.

OOGSTEN

Oogst op het juist moment en op de juiste manier

 • Juiste moment
  Voor elke bloem is het juiste moment uiteraard anders. De algemene regel is dat de plukt wanneer de bloem nog niet helemaal opgebloeid is. Daarnaast oogst je best in de ochtend of in de avond. Wanneer je plukt op het heetst van de dag zal de bloem wat tijd nodig hebben om zich te herpakken, met het risico dat ze zich helemaal niet herpakt en haar kopje laat hangen.

 

 • Juiste manier
  Wees aandachtig dat het veld opnieuw in staat moet zijn te bloeien, nadat je geplukt hebt. Knip de steel dus zeker niet tot op de grond af. Je volgt de steel tot de gewenste lengte en knipt telkens vlak boven een splitsing (waar vertakkingen voorkomen)

  Snij de bio steel schuin af om een groter drinkoppervlakte te voorzien. Knip met een scherpe snoeischaar zodat de je de steel niet toeknijpt.

  Zorg ervoor dat de snoeischaar proper is en je dus zo min mogelijk bacteriƫn in de steel brengt.

  VOEDING

  • Wanneer je de steel oogst op een warm moment in de dag, plaats je de steel meteen in water.
  • Bewaar de stelen in de schaduw.
  • Sommige bloemen hebben vaak een stimulans nodig om meteen te hydrateren. Deze bloemen moet je een duwtje in de rug geven door de steel een 10-tal seconden in kokend water te doppen en nadien in fris water te laten rusten. Wacht een paar uur af en je zal zien dat hij zijn kop terug recht!

  NAZORG

  • Rits meteen de onderste bladeren weg zodat de energie meteen naar de bloem gaat. De bladeren moeten ook verwijderd worden om het water proper te houden.
  • Schik de bloemen in een schone vaas, liefst uit direct zonlicht, weg van de verwarming en de fruitschaal. Fruit verspreidt namelijk ethyleen, die bloemen sneller doen verwelken.
  • Vul de vaas regelmatig bij met schoon water. Sommige bloemen (zoals rudbeckia , matthiola en zinnia) hebben de neiging het water snel donker te kleuren. Vervang het water regelmatig bij deze bloemen.

  Pin It on Pinterest

  Share This