Selecteer een pagina

Madelie

Plukken bij Madelie betekent genieten van een middag tussen de bloemen én een week genieten van biologische bloemen. 

Je kiest de bloemen één voor één uit, knipt, verzorgt, en schikt ze volgens jouw smaak. In huis staat dan een eigen kunstwerkje, dat je trots elke dag verschillende keren kan bewonderen!

Volg Madelie

Een blik achter de schermen

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user 17841444263594006.

Meest gestelde vragen

Wanneer kan ik plukken?

Open plukdagen 24/7

Madelie gaat uit van vertrouwen. Vertrouwen dat het veld met zorg betreden wordt en dat de effort die Delphine in het veld stak vergoed wordt.

Je kan dus op elk moment het veld betreden (ook bij zonsopgang en,- ondergang). Als het je eerste keer is, kan het handig zijn de verzorgtips te lezen om zo lang mogelijk van je bloemen te kunnen genieten.

Vanaf juli: zaterdagvoormiddagen (9u – 12.30u)

Elke zaterdagvoormiddag is Delphine aanwezig, samen met Boer Slaats van Truuthhof die biologische groenten aanbiedt van 9u tot 12.30u. Delphine is aanwezig om info te geven, maar je kan op dat moment ook vaasjes en/of een plukbon kopen. 

Speciale dagen

Volg de kalender of onze sociale media op de voet en blijf op de hoogte van speciale dagen!

Hoe kan ik mijn bloemen mooi schikken?

Gebruik een Kenzan in combinatie met kippengaas. Zo kan je steel per steel fixeren exact zoals je het zelf wilt. Kippengaas en Kenzan zijn materialen die zo goed als niet slijten. Een eenmalige investering voor jaren pluk- en schikplezier! Koop deze materialen op een van de veldwinkeldagen.

Je kan ook steeds een kijkje nemen in de winkel van Maison Fleurie voor vazen die afgesloten zijn met gaten bovenaan om de stelen mooi in te fixeren of langskomen op de zaterdagvoormiddagen, dan heeft Madelie ook wat exemplaren op stok!

Waar moet ik op letten als ik het veld betreed?

Gezien Madelie op biologische wijze teelt is de bodem en haar micro-organismen van levensbelang voor gezonde bloemen. Wandel dus steeds op de paden waar zandzakken liggen. wil je oversteken naar een ander bloembed? Wandel dan tot het einde of spring over het bed, maar wandel niet tussen de bloemen.

een kleine stap op biologische grond lijkt onschadelijk maar kan vergeleken worden met een olifant die op ons stapt! Springen of extra meters wandelen is dus de boodschap om lang gelukkig te kunnen plukken! 🙂

Wat kost een plukbeurt?

 Je betreedt het veld gratis en betaalt per geplukte bloemsteel. Een bloemsteel kost 90 cent en kan je overmaken via de Payconiq QR code op het veld of via overschrijving op ons rekeningnummer ( Be90 7785 9711 0332) of cash (bij voorkeur) op de zaterdagvoormiddagen. 

We hanteren een faire prijs zodoende eerlijke concurrentie in de bloemboerwereld te bewaken.

Zijn er ook verse boeketjes?

Elke zaterdagvoormiddag kan je langskomen om een vers korenschoof boeket mee te pikken. Let op, op = op, maar niet getreurd, je kan steeds zelf het veld induiken, gewapend met schaar en emmer ! 

Daarnaast zijn er ook af en toe boeketjes te vinden in de bloemenautomaat van Maison Fleurie (https://www.maisonfleurie.be/) ! 

Waar kan ik een plukbon met zaadjes kopen?

Elke zaterdagvoormiddag kan je een bon kopen op het veld. Anders kan je steeds een bon bestellen via een berichtje naar delphine@madelie.be of bij Maison Fleurie in Brugge, waar een aantal plukbonnen van Madelie te verkrijgen zijn. Houd de bon goed droog zodat de zaadjes niet beginnen te kiemen 😉

Hoe gebruik ik mijn plukbon?

Gebruik de plukbon om bloemen te plukken op het veld tijdens het eerstvolgend seizoen. Bereken hoeveel jouw boeketje kost. Indien je nog geld over hebt, doorstreep je simpelweg het bedrag en noteer je hoeveel er nog rest voor de volgende plukbeurt.

Is de bon opgebruikt? Maak je bon dan goed vochtig en plant deze in een stukje grond of in een pot. Geef voldoende water en voorzie voldoende licht en wacht tot de zaadjes ontkiemen en er een mini bloemenveld tevoorschijn komt! Geniet!

Wat is nu het verschil met niet-biologische bloemen?

Veel bloemen komen prachtig voor in het wild, maar als je ze wilt plukken, is er net iets meer zorg en organisatie voor nodig om er langer genot van te hebben.

Je kan bloemen telen op verschillende manieren . Een biologische bloem wordt geteeld zonder kunstmest, zonder pesticiden en door bewust om te gaan met het gebruik van natuurlijk energiebronnen. De term biologisch is beschermd, wat betekent dat je gecontroleerd wordt wanneer je de term gebruikt. Met trots kan ik zeggen dat Madelie gecertificeerd is.

Maar bij biologisch stopt het niet bij Madelie. Je kan bloemen namelijk biolisch telen in andere delen van de wereld om te consumeren in België. Deze bloemen hebben er een vliegtuigtrip en/of vrachtwagenvervoer op zitten vooraleer ze in een vaas mogen pronken. Daarnaast is de energie impact van verwarmde en/of belichte tunnels niet te onderschatten bij bloementeelt tijdens de wintermaanden.

Kortom. Met bloemen van Madelie maak jij niet alleen jezelf, maar ook de mens en de natuur heel erg blij.

Meer info over onze biologische werkwijze vind je bij onze visie

Hoe verzorg ik mijn geplukte bloemen?

Door de bloemen correct te oogsten, juist te voeden en goed te verzorgen, kan je de werking van een zakje bloemenvoeding (bestaande uit suiker, aanzuringsmiddel en biocide) prima nabootsen.

Via deze pagina lees je waarop je moet letten bij het plukken van de stelen om een zo lang mogelijke vaasduur te garanderen als je ze goed verzorgt.

Hoe lang houden mijn vers geplukte bloemen?

Verse bloemen recht van het veld kunnen prima een week stand houden in de vaas indien je ze goed verzorgt (zie ‘Hoe verzorg ik mijn geplukte bloemen?’). 

Sommige bloemen houden het natuurlijk langer uit dan anderen. Verwijder simpelweg de uitgebloeide bloemen en geniet des te langer het boeket.

Is er water aanwezig op het veld?

Er is enkel water aanwezig op de zaterdagochtenden. Als je komt op een ander moment neem je idealiter water van thuis mee zodat de bloemen meteen kunnen hydrateren.

Mag ik als professioneel fotograaf het veld als shootlocatie gebruiken?
Ben jij een professionele fotograaf en wens je het veld als locatie te gebruiken? Dat kan zeker! We vragen in dit geval dat je een boeket plukt ter waarde van 35 euro, en ons iets laat weten🙂
Wil jij op de foto door Madelie?
Madelie houdt ervan om de bloemen pracht- en praal te fotograferen met een Fujifilm camera. Wens jij tussen de bloemen op de foto te staan op het veld? Geef ons een seintje, dan prikken we een momentje vast. Een fotoshoot kost 50 euro per uur en omvat volgende service:
  • een limonadedrankje van Searoop terwijl we elkaar kort leren kennen.
  • een korte toer door de bloemen. Jij kiest jouw lievelingsbloem(en) uit, waarrond we gaan werken.
  • 5 stelen die je kan plukken als souveniertje. Het plukmoment zelf leggen we vast op camera.
  • Nadien ontvang je alle digitale foto’s, onbewerkt.
Hoe ziet de samenwerking met het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain eruit?

Hel veld van Madelie wordt vanaf zaad opgekweekt tot plantgoed die nadien uitgeplant en verzorgd wordt op het veld in Varsenare. De serre staat tussen de muren van PVT De Lorkenstraat, waar de bewoners af en toe eens over de schouders van Delphine kijken om te zien hoe zo’n opkweek in zijn werk gaat. Verder volgen ze enthousiast het weerberichten, houden de temperatuur in de serre in de gaten en delen graag hun hersenspinsels tussen het zaaien door.

Meer info vind je via deze video:

Pin It on Pinterest