Selecteer een pagina

Pluktuin

Kom plukken volgens het seizoen

verzorgtips biologische stelen

Bezoek de pluktuin!

Madelie opent de geheime tuin vanaf juni/juli 2023!

Kom ruiken, horen, voelen en zien!

Dit jaar worden in totaal zestig verschillende bloemsoorten opgekweekt in het psychiatrisch centrum (Guislain – Gent) en geplant op een prachtig stukje erfgoed in Sint-Andries, Brugge! De bloemen zullen niet allen ter gelijkertijd in bloei staan, maar dat maakt het net interessant om telkens een ander boeket te plukken, volgens het ritme en bloementrends van het seizoen.

Zaterdagvoormiddag (9u- 12.30u)
Op elke zaterdagvoormiddag geeft de bloemboerin graag informatie of helpt een handje om een fantastisch boeket te plukken en lang te behouden. We spelen ook telkens van bloemenwinkeltje met korenschoof gebonden boeketten en vazen of andere materialen om zelf aan de slag te gaan!

Er is steeds water aanwezig en betalen kan cash (voorkeur) of met Payconiq.

 

 

 

 

Self Service
Schikt de zaterdagvoormiddag je niet? Geen zorgen! Je bent altijd welkom tijdens de openingsuren, wanneer de pluktuin onbemand is en het selfservice principe geldt. Kom gewapend met een kniptang en een emmer/vaas. Lees even de bloemplukregels via de QR code ter plaatse om goed geïnformeerd het veld te betreden. Betaal nadien met Payconiq of overschrijving.

 

Events
Volg onze sociale media en kalender op de voet want Madelie houdt ervan jullie te verrassen met leuke events zoals een plukmoment bij zonsondergang, yoga, fotoshoots en zoveel meer!

 

PLUKTUIN

Locatie

 

Doornstraat 211, Sint-Andries (Brugge) – opening vanaf juni/juli 2023

Op het veld kan je met je GSM een QR code scannen. Deze brengt je naar een informatie pagina en ‘veel gestelde vragen’ (FAQ) om je zo goed mogelijk te begeleiden wanneer de bloemboerin niet aanwezig is.

Verzorging biologische stelen

Door de bloemen correct te oogsten, juist te voeden en goed te verzorgen, kan je de werking van een zakje bloemenvoeding (bestaande uit suiker, aanzuringsmiddel en biocide) prima nabootsen.

Oogsten

 1. Oogst op het juist moment en op de juiste manier
  • Juiste moment
   Voor elke bloem is het juiste moment uiteraard anders. De algemene regel is dat de plukt wanneer de bloem nog niet helemaal opgebloeid is. Daarnaast oogst je best in de ochtend of in de avond.
  • Juiste manier
   Wees aandachtig dat het veld opnieuw in staat moet zijn te bloeien, nadat je geplukt hebt. Knip de steel dus zeker niet tot op de grond af. Je volgt de steel tot de gewenste lengte en knipt telkens vlak boven een splitsing (waar vertakkingen voorkomen)
 2. Snij de bio steel schuin af om een groter drinkoppervlakte te voorzien.
 3. Knip met een scherpe snoeischaar zodat de je de steel niet toeknijpt.
 4. Zorg ervoor dat de snoeischaar proper is en je dus zo min mogelijk bacteriën in de steel brengt. 

voeding

 • Wanneer je de steel oogst op een warm moment in de dag, plaats je de steel meteen in water.
 • Bewaar de stelen in de schaduw.
 • Sommige bloemen hebben vaak een stimulans nodig om meteen te hydrateren. Deze bloemen moet je een duwtje in de rug geven door de steel een 10-tal seconden in kokend water te doppen en nadien in fris water te laten rusten. Wacht een paar uur af en je zal zien dat hij zijn kop terug recht!

zorg

 • Rits meteen de onderste bladeren weg zodat de energie meteen naar de bloem gaat. De bladeren moeten ook verwijderd worden om het water proper te houden.
 • Schik de bloemen in een schone vaas, liefst uit direct zonlicht, weg van de verwarming en de fruitschaal. Fruit verspreidt namelijk ethyleen, die bloemen sneller doen verwelken.
 • Vul de vaas regelmatig bij met schoon water. Sommige bloemen (zoals rudbeckia , matthiola en zinnia) hebben de neiging het water snel donker te kleuren. Vervang het water regelmatig bij deze bloemen.

 

Pin It on Pinterest