Pluktuin

Kom plukken volgens het seizoen

verzorgtips biologische stelen

Bezoek de pluktuin vanaf de lente 2022

Madelie opent de spreekwoordelijke deuren van het veld.

Kom ruiken, horen, voelen en zien!

Dit jaar werden in totaal zestig verschillende bloemsoorten opgekweekt in het psychiatrisch centrum (Guislain – Gent) en geplant op het biologisch veld in Varsenare! De bloemen zullen niet allen ter gelijkertijd in bloei staan, maar dat maakt het net interessant om telkens een ander boeket te plukken, volgens de trends van het seizoen.

Zaterdagvoormiddag (9u- 12.30u)
Kom langs op elke zaterdagvoormiddag, waar je niet alleen een boeket kan plukken, maar ook biologische groenten kunt kopen bij Truuthhof. Delphine geeft graag informatie of helpt een handje om een fantastisch boeket te plukken en lang te behouden. Er is telkens water aanwezig en betalen kan dan cash of met Payconiq.

Vrij plukken
Schikt dit moment je niet? Geen zorgen! Je bent altijd welkom, ook wanneer de pluktuin niet officieel open is. Scan simpelweg de QR code ter plaatse en informeer je vooraleer je de kniptang boven haalt. Via Payconiq kan je nadien betalen.

Evenementen
Volg onze sociale media en kalender op de voet want Madelie houdt ervan jullie te verrassen…

PLUKTUIN

Locatie

 

Popstaelstraat, Jabekke
Ter hoogte van huisnummer 74

 

 

Op het veld kan je met je GSM een QR code scannen. Deze brengt je naar een informatie pagina en ‘veel gestelde vragen’ (FAQ) om je zo goed mogelijk te begeleiden wanneer de bloemboerin niet aanwezig is.

Verzorging biologische stelen

Door de bloemen correct te oogsten, juist te voeden en goed te verzorgen, kan je de werking van een zakje bloemenvoeding (bestaande uit suiker, aanzuringsmiddel en biocide) prima nabootsen.

Oogsten

 1. Oogst op het juist moment en op de juiste manier
  • Juiste moment
   Voor elke bloem is het juiste moment uiteraard anders. De algemene regel is dat de plukt wanneer de bloem nog niet helemaal opgebloeid is. Daarnaast oogst je best in de ochtend of in de avond.
  • Juiste manier
   Wees aandachtig dat het veld opnieuw in staat moet zijn te bloeien, nadat je geplukt hebt. Knip de steel dus zeker niet tot op de grond af. Je volgt de steel tot de gewenste lengte en knipt telkens vlak boven een splitsing (waar vertakkingen voorkomen)
 2. Snij de bio steel schuin af om een groter drinkoppervlakte te voorzien.
 3. Knip met een scherpe snoeischaar zodat de je de steel niet toeknijpt.
 4. Zorg ervoor dat de snoeischaar proper is en je dus zo min mogelijk bacteriën in de steel brengt. Ontsmettingsmiddel hebben we ten slotte allemaal in huis tegenwoordig 😉

voeding

 • Wanneer je de steel oogst op een warm moment in de dag, plaats je de steel meteen in water.
 • Bewaar de stelen in de schaduw.
 • Sommige bloemen hebben vaak een stimulans nodig om meteen te hydrateren. Deze bloemen moet je een duwtje in de rug geven door de steel een 10-tal seconden in kokend water te doppen en nadien in fris water te laten rusten. Wacht een paar uur af en je zal zien dat hij zijn kop terug recht!

zorg

 • Rits meteen de onderste bladeren weg zodat de energie meteen naar de bloem gaat. De bladeren moeten ook verwijderd worden om het water proper te houden.
 • Schik de bloemen in een schone vaas, liefst uit direct zonlicht, weg van de verwarming en de fruitschaal. Fruit verspreidt namelijk ethyleen, die bloemen sneller doen verwelken.
 • Vul de vaas regelmatig bij met schoon water. Sommige bloemen (zoals rudbeckia , matthiola en zinnia) hebben de neiging het water snel donker te kleuren. Vervang het water regelmatig bij deze bloemen.

 

Pin It on Pinterest