Selecteer een pagina

Van zaad tot bloem

De opkweek van zaad tot uiteindelijke bloem op het veld in Varsenare gebeurt in het Psychiatrisch centrum Dr. Guislain in Gent. Het is zo dicht bij mij thuis dat ik deze plek stiekem zie als een extra tuin. Wat een rijk mens ben ik!

Op een bepaald moment ontving ik een fantastisch mailtje in mijn mailbox van Bao.

Hoger springen dan Tia Hellebout!

In mijn enthousiasme belde ik Bao meteen op.  We spraken af en kort daarna kreeg ik het finale mailtje dat ze mij gekozen had voor haar project. Ik sprong (in mijn gedachten) hoger dan Tia Hellebout  (en dat zonder pizza te eten). De wereld zou binnenkort mogen meegenieten van de sfeer die het Guislain met zich meebrengt!

Citaat

Vooraleer jullie door te verwijzen naar de film, citeer ik graag een deeltje uit Bao haar schoolomschrijving van de documentaire.

 

ONDERWERP

In onze Westerse cultuur heerst er de houding dat de natuur ten dienste van ons staat, met hevige exploitatie van de grond als gevolg. We verwachten dat er heel het jaar door elke groente en vrucht ter onze beschikking staat, dat alle bloemen elke maand in bloei staan. We leven nu eenmaal in een maatschappij die veel van ons, maar ook de aarde vraagt. Klimaat experten trekken aan de alarmbel. Wat velen nog niet zien is dat, door meer aandacht aan de natuur te geven we onszelf redden, en niet andersom. Maar daarvoor moeten we vaak klein beginnen.

Onlangs sprak ik met bloemenboerin Delphine. Met heel veel enthousiasme vertelde ze mij over haar nieuw project ‘Madelie’. Ze teelt biologische bloemen en hoopt op die manier mens en natuur dichter bij elkaar te brengen door oa. plukdagen te organiseren. Ondertussen heeft ze ook al een sociaal project op poten gezet in samenwerking met het de bewoners van het Psychiatrisch Verzorgingstehuis Guislain. Ze kunnen daar wanneer ze willen mee helpen met het verzorgen van de bloemen. Daar wordt de schoonheid van het wederkerende en het wachten opnieuw beoefend.

STIJL

De inspiratie voor deze documentaire op visueel vlak komt van een paar foto tentoonstellingen die de voorbije maanden zijn gepaseerd. De expo ‘The world within’ liet verschijdene fotografen hun lockdown ervaring delen door middel van hun foto’s. Wat mij opviel is dat vele de natuur in beeld hadden gebracht. Voor fotografen Alysa Martinova en Marguerite Bornhauser werden de kleine deeltjes natuur een object van fascinatie. Bossen worden droomlandschappen, planten krijgen iets sensueel. Moeder natuur prikkelt ons, en kan ons, als we er de tijd voor kijgen, zelf fascineren.

ALYSA MARTINOVA-SLEEPING PILL

 

MARGUERITE BORNHAUSER- QUARANTINE

De documentaire

Dit is een portretvideo van de serre waarin ik vanaf bloemenzaad start in samenwerking met het Dr.Guislain ziekenhuis. De video legt een belangrijk onzichtbaar deel bloot over het verhaal van Madelie; een biologische bloemenveld in Varsenare voor zelfpluk en bewustwording.

Volg parallel twee verhalen, gebracht door twee dimensies: beeld een klank.

BEELD

Volg mee hoe ik in de winter start met de opkweek van zaad tot gezond plantgoed om later uit te planten op het biologisch veld in Varsenare.

KLANK

Laat je leiden door open gesprekken en voel de sfeer die het Guislain uitademt tussen de muren van PVT De Lorkenstraat.

 

Video door Bao Van Hoe 
Tonnen bloemblaadjes dank voor jouw creativiteit en inzet! 🙂 

Pin It on Pinterest

Share This