Selecteer een pagina

Madelie springt op de bloemenkar.

Het zaadje van Madelie werd jaren geleden geplant en wortelde traag maar gestaag. De coronacrisis was een voedingsbodem van tijd en reflectie en even later kon Madelie het zonlicht zien. Hoewel Madelie momenteel nog plantgoed is, zijn de wortels stevig, de bodem gezond en het DNA vitaal. Madelie groeit en bloeit stilletjes aan open.

 

Hoe werd dat zaadje nu geplant? Ik leerde van dichtbij wat de succesfactoren zijn om te ondernemen dankzij mijn authentiek frivole mama en ambitieuze pluspapa. Thuis werd ik ondergedompeld in de wereld van Maison Fleurie en leerde al gaande weg dat passie, kennis en doorzettingsvermogen je ver kunnen brengen. Grote woorden, die ik graag verder toelicht en toepas op Madelie.

 

Passie

Veel zaken kunnen me interesseren en toch er is een verschil met onderwerpen die me echt kunnen passioneren. Biologische bloementeelt hoort onder de laatste categorie. Waarom nu precies? Ik zoek actief naar informatie, trek veel tijd uit om te ontdekken, volg meerdere ‘beoefenaars van de kunst’ en ga maar al te graag met hen in dialoog. Ik zet graag een paar belangrijke ontmoetingen in de spotlights!

  • Michiel Slaats (groenteboer)

In de zoektocht naar een stukje grond kwam ik via mijn moeder in contact met boer Slaats. Michiel bewerkt al een vijftal jaar een stuk grond in Varsenare en verkoopt zijn biologisch geteelde groenten en kruiden elke zaterdag aan het veld zelf. Het eerste gesprek met Michiel ging via voicemail, waar ik eindigde met de vraag of hij me wilt helpen in het realiseren van mijn dromen. Ik haakte in en kon een grinnik niet inhouden. Wat zou die man nu wel niet denken van mij? Even later belde hij me enthousiast terug en kreeg ik er een partner in crime bij. We ontmoetten elkaar op het veld en mailden heen en weer met praktische afspraken en tips&tricks.

 

  • Goedele (bloemboerin)

Goedele verscheen op mijn Instagramaccount onder de naam Pluktuin De Kolibrie. Na een mailtje en een telefoontje volgde een ontmoeting op het veld.  Het bleek al snel vriendschap op het eerste zicht waarbij ik haar vrijwillig ondersteunde op de kolibrie. Goedele zou een belangrijk contact worden om me de nodige durf en ervaring te geven en dat gezellig tijdens een glas rode wijn!

 

  • Michiel De Koster (bloemboer)

Gedurende de coronazomer lanceerde Fleur Couleur een initiatief waarbij iedereen welkom was om op het veld te plukken. Bloemboer Michiel gaf toelichting en ik kon niet ophouden met glimlachen. Het was een prachtige dag en ik keek mijn droom tegemoet. Mijn enthousiasme was Michiel niet ontgaan waarna we contact namen en veel praktische informatie uitwisselden tijdens virtuele calls. Ik kan hem niet genoeg bedanken om zijn expertise te willen delen en me zo een rijker mens te maken.

 

  • Filip De Meyer (Coördinator Dr Guislain)

In de zoektocht naar een plaats dichtbij om mijn kweektunnel te plaatsen, zocht ik contact op met het Guislain (psyschiatrisch centrum in Gent). Niet veel later deed ik mijn verhaal vanuit een comfortabele stoel in een gezellig lokaal, waar Filip De Meyer aandachtig luisterde. Filip was enthousiast en gaf me een rondleiding op de campus en deelde zijn ideeën. Indien het management even enthousiast is, zou ik mijn tunnel toegankelijk kunnen maken voor de bewoners waar ik ze misschien kan interesseren of zelfs fascineren! Filip zijn enthousiasme was erg aanstekelijk. Ik kon niet wachten om nog meer interessante mensen te leren kennen!

 

Waarom ging ik net met deze passie aan de slag? Biologische bloementeelt heeft een romantische bijklank maar betekent in werkelijkheid een fikse investering van je tijd en energie.  Waarom dus? Monet zei ooit “I must have flowers, always, and always.” David Attenborough zei  “I know of no pleasure deeper than that which comes from contemplating the natural world and trying to understand it.” De mannen hebben gesproken, daarom dus.

 

Kennis

Ik kwam voor het eerst in aanraking met de levenscyclus van bloemen bij een bezoek aan de veiling van Aalsmeer, de grootste ter wereld. Dat bezoek was een eyeopener en een startschot wat betreft het graven naar diepgaande kennis over het bloemproces. Ik leerde dat de impact van een biologisch boeket zowel op vlak van energie, alsook op vlak van pesticiden een enorme meerwaarde betekent voor Moeder Natuur. Een biologisch boeket hoeft geen vliegtuigreis te overleven, maar pluk je gewoon op een veld op wandel/fietsafstand en dat zonder aanwezige pesticiden. Los daarvan is het ongelofelijk heerlijk om tot rust te komen op een bloemenveld; vol intense geuren en kleuren, biodiversiteit, vogelgezang en bijengezoem. Kennis over de impact was een belangrijke drijfveer om overstag te gaan, maar kennis van het ambacht ontbrak nog. Ik kocht het boek van Floret Farm en leerde daar de basisprincipes. Hongerig naar meer schreef ik me in voor de intensieve onlinecursus met toegang tot de Floret Learning Community. Dit is nog maar het begin en ik kan niet wachten om nog meer kennis bijeen te sprokkelen.

 

Doorzettingsvermogen

Het lijkt maar een kleintje: je telefoon in de hand nemen en beginnen zoeken naar een veld, maar het denkproces vooraf heeft heel wat voeten in de aarde. Duizend-en-een onopgeloste vragen later kan je beslissen om te wachten, of te springen. Ik sprong en vulde mijn dagen overdag werkend als Talent Manager en ’s avonds en in de weekends als bloemboerin. Vanaf Maart 2021 wil ik gaan bewijzen wat Madelie waard is op het veld van boer Slaats, in de Popstaelstraat te Varsenare.

 

Natuurlijk zijn er talrijke moeilijke momenten, waarbij je onzeker naar je laarzen staat te staren en een paar verloren slakken wegschopt. Dan put ik kracht bij de naam Madelie, die zijn oorsprong vindt bij Madeleinetje, mijn oma en Dellie, mijn roepnaam voor de vrienden. Instant krijgt mijn doorzettingsvermogen een boost. Madeleintje, lieve sterke oma, je liet krachtige sporen na.

 

Op de foto zie je mezelf (Delphine) en Oma Madeleinetje een workshop van Maison Fleurie volgen op het veld van Boer Slaats in de zomer van 2016. Ieder element van de naam Madelie was toen stiekem al aanwezig en Madeleine zag dat het goed was.

Pin It on Pinterest

Share This