Selecteer een pagina
Net zoals de goede oude tijd waar je een uren kon turen naar de snoepkast in het Kruidvat om je zak te vullen, is het kiezen van zaad ook niet gepiept in 1,2,3. Er zijn tal van variabelen waarmee je rekening moet houden. Ik ga graag wat dieper in op drie variabelen die van belang waren in 2020-2021.

1. Plaats

Dankzij Michiel Slaats staat in Varsenare een veld ter beschikking van 800 m². Dat lijkt gigantisch groot tot Excel je met de neus op de feiten duwt. Excel zegt me momenteel dat wanneer alles goed loopt, het bloemenveld 1000 m² zal innemen. Wablief?! Jawel. Er is gecheckt en gedubbelcheckt en Excel liegt niet. Maar hoe komt Excel nu tot deze conclusie? Laten we het voorbeeld nemen met de soort Delphinium (Larkspur ‘Smokey Eyes)’.

    • Om veel bloemen uit een kein stukje grond te kweken, wil je de bloemen graag zo dicht mogelijk bij elkaar planten. Om een sterke steel te kweken, dien je rekening te houden met de specifieke voorkeur van de bloemsoort. Om een mooie steellengte te bekomen, moet je dus rekening houden met de plaats horziontaal en verticaal tussen de bloemburen. Delphiniums hebben graag 23 cm plaats tussen andere delphiniums om volledig in hun sas te zijn en niet te hard te moeten concurreren voor zonlicht.
    • Ik werk met ‘plantbedden’ van 3m op 1.22m, waarin allemaal delphiniums geplant worden. Een korte rekensom toont dat je dan 65 Delphiniums kan planten in één bed, rekening houdend met de 23 cm regel.
    • Er ontbreekt nog één variabele om de totale oppervlakte te berekenen: het aantal zaden die je aankoopt. Wanneer je 10% verlies incalculeert bij het opkweken, kom je uiteindelijk tot de juiste oppervlakte. Je vermindert het aantal zaden met 10%, waarna je de uitkomst deelt door 65. Op dat moment bereken je hoeveel bedden je vol kunt planten met Delphinium. Wanneer je dit voor alle soorten doet, bekom je de totale oppervlakte die jouw veld zal innemen. Is 1000 m² niet veel te veel kan je dan denken? Goed gedacht! Maar er is nog iets die je niet weet, en dat iets heet successie. Meer daarover binnenkort in een volgend blogbericht.

3. Leverbaarheid
Ik startte van nul, waardoor de goeie leveranciers me nog onbekend waren. Wie is betrouwbaar? Wie biedt goede prijzen? Wie werkt biologisch? Wie verscheept naar België? Verkoopt men de zaden die ik wil? Na een gefundeerd onderzoek kon ik uiteindelijk alle bloemzaden koppelen aan een leverancier die toevallig allen gehuisvest bleken te zijn in Engeland. Met een nakende Brexit op de hielen, kon ik niet anders dan knopen snel doorhakken en bestellen. Ik bestelde in één keer zaden ter waarde van 800€. Even slikken toch. Had ik zonet een klein fortuin aan zaad besteed? Jazeker. De zaden van Green&Gorgeous, ChilternSeeds en Sarah Raven werden wat later telkens als een cadeau door de sleuf van de brievenbus geduwd. Ik kon m’n geluk niet op, het ging beginnen!

Het hele proces van zaden kiezen tot bestellen heeft me ongelofelijk veel geleerd. De mastersheet “Teeltplan Madelie.exl” staat helemaal op punt. Nu nog goed uitvoeren. Ik maak m’n hoofd leeg en vervaardig met de restjes kaarsvet nieuwe kaarsen, die me geluk moeten brengen. Brand jij ook kaarsje voor mij?

Met een nakende Brexit op de hielen, kon ik niet anders dan knopen snel doorhakken en bestellen

Pin It on Pinterest

Share This