Selecteer een pagina

Visie Duurzaamheid Madelie

Madelie startte in 2021 op een biologisch gecertificeerd veld in Varsenare. Gedurende twee jaar was Madelie dan ook biologisch gecertificeerd via een officieel controle orgaan, Tuv Nord.

In 2023 verhuisde Madelie naar een nieuwe plek. We werken keihard om de grond ook daar volop te laten leven. De nieuwe plek is nu in omschakeling zodoende later eventueel terug het bio label te kunnen dragen.

Los van labels betekent dit dat Madelie duurzaamheid als hoogste goed beschouwd en steeds op basis van biologische principes teelt.

Vraag en antwoord

Wat is een biologische bloem nu eigenlijk?

Biologische bloemen worden gekweekt in open volle grond, onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden. Kunstmest, chemische pesticiden of gentechnologie zijn in deze teelt uit den boze. Biologische telers gaan creatief aan de slag met natuurlijke alternatieven, zoals organische bemesting, biologische ongediertebestrijding, vruchtwisseling en de gepaste rassenkeuze. Zo krijg je ook gezonde en sterke bloemen.

Kies voor blije bloemen! 

Blije bloemen omvat een groep bloemen die op duurzame manier geteeld worden en een lage CO2 uitstoot kennen. Het is een (niet beschermde) term uit Nederland en omvat vooral een visie op duurzame bloementeelt.

Hoe weet je of je biologische bloemen koopt?

Sinds 2010 werd het bio logo geofficialiseerd op Europees niveau. Je herkent biologische producten wanneer je dit logo ziet. 

Waarom kiezen voor lokaal?

Een biologisch product heeft daarom niet een kleine ecologische voetafdruk. Biologische producten houden namelijk geen rekening met CO2 uitstoot. Zo kunnen deze producten vliegtuigvluchten achter de rug hebben en/of in serres opgekweekt worden met een grote uitstoot.

Waarom Biologisch?

In 2020 sprak Europees Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski de ambitie uit om 25% bio te hebben tegen 2030. In Vlaanderen is 1,4% van het landbouwareaal biologisch, in Wallonië is dat 11,5%.

Madelie steekt de handen uit de mouwen om deze ambitie te halen, en wel met blije bloemen!

Waarom biologische bloemen?

Hoe diverser het aantal planten en dieren op landbouwgrond, hoe minder pesticiden er nodig zijn en hoe hoger de opbrengst, zeggen internationale onderzoekers die data over 1500 stukken landbouwgrond wereldwijd analyseerden (Knack, 2019).

 

“Biologische bloemen zijn van onschatbare waarde voor een heleboel groepen”

Voor jou

Een momentje aarden op het veld brengt rust en een gezonde blos op je wangen. En wat dacht je van het momentje me-time, waarin je de stelen zorgvuldig schikt in een zelfgekozen vaas? Geniet, kijk en pronk met je eigen creatie!

Voor de Groenteboer

 Een rijk insectenleven die zich in haar sas voelt tussen de bloemen, helpt de boer zijn teelten in gang te zetten en plagen op natuurlijke wijze te bestrijden.

Voor kleine zoogdieren

De bloemenweide fungeert als habitat, voedsel- en voortplantingsplaat zodat deze groep zich veilig en gelukkig kan ontplooien.

Voor Moeder Natuur

Een bos bloemen uit een verwarmde serre of van ver ingevlogen met het vliegtuig heeft een flinke klimaatimpact. Daarnaast maken grootschalige producenten gebruik van ongewenste pesticiden voor mens en dier.

Pin It on Pinterest

Share This